Muzikale leiding

Het harmonieorkest staat onder leiding van chef-dirigent Ivan Meylemans en Erik Somers (2e dirigent). De slagwerkgroep wordt geleid door dirigent Frank Marx.

Slagwerkgroep

Facebook

Nieuws, achtergronden en foto's van alles wat Harmonie St. Michaël bezig houdt, kunt u volgen via facebook.

Eerstvolgende concerten

Zo 9 juli 2023, 11.30 uur, Openlucht Theater Thorn, Harmonie St. Michaël van Thorn 160 jaar jong

Zo 1 oktober 2023, 15.00 uur, Theaterhotel de Oranjerie Roermond, Carmina Burana met Brabant Koor en zangsolisten

Zo 21 januari 2024, 15.00 uur, Theater De Oranjerie Roermond

 

 

 

Ik ben een vriend!

Ondersteun Harmonie St. Michaël door vriend te worden. Klik hier voor meer informatie.

1991 - 2010

Naar internationale faam

Vanaf 1990 ontwikkelde St. Michaël zich onder leiding van Heinz Friesen verder tot een symfonisch blaasorkest met internationale faam, met Ivan Meylemans als vaste gastdirigent sinds 2005. Jos van de Braak was vaste assistent-dirigent tot ongeveer 2000, opgevolgd door de huidige assistent Erik Somers. Het orkest trad op in vele Nederlandse schouwburgen en concertzalen. Verder werden ook buitenlandse optredens verzorgd, onder andere op de tweejaarlijkse mondiale conferentie van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE). Daarnaast getuigen talloze CD-, radio- en televisieopnamen van een grote muzikale traditie.

Vanaf 1990 gaf St. Michaël in twee decennia ruim tweehonderd concerten. Tussen 1990 en 2002 was het orkest vaste gast in de concertserie ‘Symfonische Blaasmuziek’ van de KRO radio in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. Op uitnodiging van Opera Studio Nederland, het opleidingsinstituut van De Nederlandse Opera, gaf St. Michaël onder leiding van gastdirigent Jos van de Braak tussen 2003 en 2008 mee gestalte aan een jaarlijks terugkerende concertserie waarin een internationaal ensemble van geselecteerde professionele jonge zangtalenten de gelegenheid kreeg zich verder te bekwamen in operarepertoire.

Het orkest onder leiding van Heinz Friesen werd vele malen gelauwerd op (inter)nationale muziekwedstrijden. In 1993 won St. Michaël haar derde internationale titel tijdens het Wereldmuziekconcours te Kerkrade. In 2006 behaalde het orkest het hoogste aantal punten dat ooit tijdens een bondsconcours is behaald.

In het kader van de Topviercyclus concerteerde St. Michaël jaarlijks in de schouwburgen van Roermond en Heerlen. Ook is het orkest sinds 1998 regelmatig te gast in de Concertzaal Tilburg in de serie “Verrassende Ontmoetingen”. Sinds 1998 treedt St. Michaël ook voor het voetlicht tijdens het jaarlijkse Grachtenfestival Amsterdam en Grachtenfestival aan de Maas.

St. Michaël voerde vele oorspronkelijke composities voor symfonisch blaasorkest uit. Onder de muzikale leiding van Heinz Friesen ontwikkelde het orkest ook een sterke affiniteit met het symfonisch orkestrepertoire. Daarnaast vormde de samenwerking met koren en solisten een belangrijke peiler van het repertoire.

De orkestsamenstelling groeide deze twee decennia uit tot een symfonisch blaasorkest met fluiten, hobo’s, klarinetten, saxen, fagotten, contrabassen, hoorns, trombones, trompetten, euphoniums, bastuba’s en slagwerk, waar nodig aangevuld met celli, harp, piano en celesta.

Uitgebreide informatie over de (muzikale) geschiedenis vindt u in het boek 'Van Muziekgezelschap tot symfonisch blaasorkest'.

Huldiging WMC 1993, Heinz Friesen en president Kees Halkes
Theater aan het Vrijthof, juni 2006
Concertzaal Tilburg, januari 2010
Grachtenfestival aan de Maas, september 2010