Muzikale leiding

Het harmonieorkest staat onder leiding van chef-dirigent Ivan Meylemans en Erik Somers (2e dirigent). De slagwerkgroep wordt geleid door dirigent Frank Marx.

Facebook

Nieuws, achtergronden en foto's van alles wat Harmonie St. Michaël bezig houdt, kunt u volgen via facebook.

Slagwerkgroep

Eerstvolgende concerten

19 januari 2020 - Sef Thissen zingt bekende aria's - Oranjerie Roermond - 11:00 uur

8 mei 2020 - ECWO participants in concert - Concertzaal Tilburg - 20:00 uur

21 mei - Gezamenlijk Concert Thorner Harmonieën - Oranjerie Roermond - 20:00 uur

3 juli 2020 - PLAY! Opening Gala Concert - Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam - 20:00 uur

 

Ik ben een vriend!

Ondersteun Harmonie St. Michaël door vriend te worden. Klik hier voor meer informatie.

1863 - 1909

Het muzikale fundament wordt gelegd

In 1863 vormde dirigent Petrus Christoffel Schmitz samen met twintig muzikanten het harmonie St. Michaël met als eerste doel om kerkelijke feesten muzikaal op te luisteren. De orkestsamenstelling bestond destijds uit een piccolo, een esklarinet, zeven klarinetten, twee cornetten, een corhoorn, een althoorn, twee klephoorns, een tenorhoorn, een trombone, een tenortuba, een bastuba en een grote trom.

Al snel na haar oprichting gaf St. Michaël ook concerten in de meeste omliggende dorpen, meestal tijdens een festival georganiseerd door de plaatselijke muziek- of zangvereniging. Daarnaast gaf St. Michaël vanaf het begin ook concerten in Thorn. In de periode tot aan de Eerste Wereldoorlog was er iedere zondag een voor het publiek gratis toegankelijke uitvoering. Bovendien vonden er ook concerten plaatst ter gelegenheid van carnaval, zomer- en najaarskermis.

Tussen 1863 en 1894 nam het aantal muzikanten slechts zeer langzaam toe. In 1875 werd Schmitz opgevolgd door Joseph Dreissen, die vanaf 1913 werd geassisteerd door zijn zoon Alphons. In de orkestbezetting vanaf 1910 waren voor het eerst een alt- en tenorsaxofoon opgenomen. In 1914 was het aantal muzikanten verdubbeld ten opzichte van de start in 1863.

In de periode vanaf 1863 tot aan de Eerste Wereldoorlog werd zeven maal met succes aan een muziekwedstrijd deelgenomen. De muziekwedstrijd te Maaseik (B) in 1907, waaraan beide Thornse harmonieën deelnamen, was een belangrijke stimulans voor de muzikale wedijver in Thorn. Veel van het uitgevoerde repertoire, met grote aandacht voor speciaal voor blaasorkest geschreven werken, was afkomstig van de Limburgse uitgeverij Kessels. Marsen, operafantasieën, walsen, polka’s, concertmarsen en ouvertures van componisten zoals Leutner, Hamm, Schweinsberg en Guillaume. Daarnaast speelde St. Michaël ook muziek van Franse uitgevers, waartoe bijvoorbeeld de werken van Paul Gilson behoorden.

In 1910 worden de banden met het kerkbestuur formeel verbroken. Via een statutenwijziging krijgt Harmonie St.Michaël een wereldlijke en wettelijke status als rechtspersoon. In de praktijk blijft de samenwerking met de kerk wat betreft de muzikale opluistering van kerkelijke feesten bestaan.

Harmonie St.Michael, 1883
Het eerste diploma, behaald in 1886