Muzikale leiding

Het harmonieorkest staat onder leiding van chef-dirigent Ivan Meylemans en Erik Somers (2e dirigent). De slagwerkgroep wordt geleid door dirigent Frank Marx.

Slagwerkgroep

Facebook

Nieuws, achtergronden en foto's van alles wat Harmonie St. Michaël bezig houdt, kunt u volgen via facebook.

Eerstvolgende concerten

Zo 9 juli 2023, 11.30 uur, Openlucht Theater Thorn, Harmonie St. Michaël van Thorn 160 jaar jong

Zo 1 oktober 2023, 15.00 uur, Theaterhotel de Oranjerie Roermond, Carmina Burana met Brabant Koor en zangsolisten

Zo 21 januari 2024, 15.00 uur, Theater De Oranjerie Roermond

 

 

 

Ik ben een vriend!

Ondersteun Harmonie St. Michaël door vriend te worden. Klik hier voor meer informatie.

1971 - 1990

Ontwikkeling naar symfonisch blaasorkest

In 1971 nam Heinz Friesen, solohoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de muzikale en artistieke leiding van St. Michaël op zich. De tweede internationale titel tijdens het Wereldmuziekconcours te Kerkrade in 1974 was het muzikale hoogtepunt in de eerste periode met Heinz Friesen als muzikaal leider. Wegens drukke werkzaamheden moest Friesen eind 1974 afscheid nemen van St. Michaël, met een plaatopname van de in Kerkrade uitgevoerde werken als slotakkoord.

Na een korte periode onder leiding van Hennie Ramaekers, die in 1976 dirigent werd van de Maastreechter Staar, nam de Belgische klarinetvirtuoos Walter Boeykens het dirigeerstokje over. Onder zijn leiding werd het landskampioenschap in 1981 te Haarlem gewonnen. Door de zich steeds uitbreidende solistische carrière was Boeykens in 1983 genoodzaakt afscheid te nemen van St. Michaël. In de jaren dat hij muzikaal leider was van St. Michaël, concerteerde men vier à vijf maal per jaar in België. Zijn opvolger Norbert Nozy werd begin 1985 chef-dirigent van de Gidsen, waardoor hij zijn dirigentschap bij St. Michaël na 16 maanden al moest beëindigen.

Onder leiding van Heinz Friesen groeide het muzikale niveau weer verder.  In 1986 werd tijdens de eerste wedstrijd in de concertafdeling de nationale kampioenstitel gewonnen, en onder leiding van gastdirigent Nozy werd in 1987 de eerste Europese kampioenstitel tijdens het European Wind Band Festival in Londen behaald.

Vanaf 1970 waren vier assistent-dirigenten bij St. Michaël actief: Jan Vossen, Leo Stratermans, Henrie Adams en Jos van de Braak.

Bij St. Michaël werden vanaf 1970 regelmatig moderne composities geprogrammeerd, die origineel voor harmonieorkest zijn geschreven. Daarnaast werden er ook regelmatig transcripties van symfonische werken uitgevoerd. Ook de samenwerking met solisten, koren en andere orkesten sierde programma’s van St. Michaël.

Op advies van Heinz Friesen werd eind 1973 de Topvier concertcyclus in het leven geroepen, waarin vier topharmonieorkesten participeren. Door de jaren heen concerteerde St. Michaël in uitstekende concertzalen in binnen- en buitenland. Eén van de jaarlijks terugkerende  hoogtepunten van het concertseizoen was het Gezamenlijk Concert met de Koninklijke Harmonie van Thorn in een afgeladen feestpaviljoen op Hemelvaartsdag. Daarnaast werden promenadeconcerten gegeven, en werden radio-, televisie- en plaatopnamen gemaakt.

In 1988, bij de viering van het 125-jarig bestaan, ontvangt Harmonie St.Michaël het predicaat ‘Koninklijk Erkend’.

Rodahal Kerkrade (WMC) in 1974 o.l.v. Heinz Friesen
Oranjerie Roemond in 1984 o.l.v. Norbert Nozy
concert voor de World Association for Symphonic Bands (WASBE) in 1985 o.l.v. Walter Boeykens
Born (Luxemburg) in 1988 o.l.v. Heinz Friesen
Houtsnede van aartsengel Michaël, geschonken door De Vrienden bij het 125-jarig bestaan in 1988
St. Michael tijdens de uitvoering van de Carmina Burana, 1990