Muzikale leiding

Het harmonieorkest staat onder leiding van chef-dirigent Ivan Meylemans en Erik Somers (2e dirigent). De slagwerkgroep wordt geleid door dirigent Frank Marx.

Slagwerkgroep

Facebook

Nieuws, achtergronden en foto's van alles wat Harmonie St. Michaël bezig houdt, kunt u volgen via facebook.

Eerstvolgende concerten

Zo 9 juli 2023, 11.30 uur, Openlucht Theater Thorn, Harmonie St. Michaël van Thorn 160 jaar jong

Zo 1 oktober 2023, 15.00 uur, Theaterhotel de Oranjerie Roermond, Carmina Burana met Brabant Koor en zangsolisten

Zo 21 januari 2024, 15.00 uur, Theater De Oranjerie Roermond

 

 

 

Ik ben een vriend!

Ondersteun Harmonie St. Michaël door vriend te worden. Klik hier voor meer informatie.

1945 - 1970

Uitbouw en verdieping van muzikale kwaliteit

Na de Tweede Wereldoorlog hervatte een kleine groep muzikanten onder leiding van Theo Beunen de muzikale activiteiten en al gauw nam Leon van Acht de muzikale leiding weer op zich, hierbij vanaf 1946 geassisteerd door zijn broer Alphons. In 1951 volgde de officiële benoeming van Alphons van Acht als dirigent, vanaf 1961 geassisteerd door tweede dirigent Leo Adams.

In 1955 werd het instrumentarium volledig vernieuwd, wat de orkestklank zeer ten goede kwam. De althobo werd toegevoegd en er werden waldhoorns aangeschaft. In de zestiger jaren werd de fagot toegevoegd, en de schuiftrombones vervingen de ventieltrombones. Iets later kwamen de basklarinet en bassaxofoon.

Het aantal concerten groeide in de jaren na de oorlog ook fors. In het concertseizoen van mei tot en met september waren muzikanten praktisch elke zondag op pad. Vrijwel alle concerten vonden plaats in de openlucht of een feesttent in omliggende gemeenten, met incidentele uitstapjes buiten Limburg. Vanaf het midden van de vijftiger jaren werden de concerten verspreid over het hele jaar, met als muzikaal hoogtepunt het Gezamenlijk Concert van de beide Thornse harmonieën. Ook ging de harmonie meer frequent optreden in zalen. In de jaren zestig werd er regelmatig in het buitenland geconcerteerd.

Op het gebied van de repertoirekeuze werd door Alphons van Acht de romantische lijn, die door zijn voorganger was geïnitieerd, doorgetrokken met werken van onder andere Massenet, Rimsky-Korsakov, Berlioz, Moussorgsky, Saint-Saëns en Dvorak. Daarnaast speelde men een aantal origineel voor harmonieorkest geschreven werken.

Van 1955 tot 1970 nam de vereniging maar liefst twaalf maal aan een muziekwedstrijd deel, en tijdens negen concoursen behaalde men het hoogste aantal punten. Tot de hoogtepunten behoren het landskampioenschap eind 1956 in het Amsterdamse Concertgebouw, de eerste internationale titel tijdens het Wereldmuziekconcours 1958 te Kerkrade, het landskampioenschap eind 1964 in Breda en het KRO-festival eind 1965 in Hilversum.

Concertgebouw, 1956
Receptie ter ere van de eerste titel op het WMC in 1958
KRO opnamen in 1962
KRO opnamen in 1962