Muzikale leiding

Het harmonieorkest staat onder leiding van chef-dirigent Ivan Meylemans en Erik Somers (2e dirigent). De slagwerkgroep wordt geleid door dirigent Frank Marx.

Slagwerkgroep

Facebook

Nieuws, achtergronden en foto's van alles wat Harmonie St. Michaël bezig houdt, kunt u volgen via facebook.

Eerstvolgende concerten

Zo 9 juli 2023, 11.30 uur, Openlucht Theater Thorn, Harmonie St. Michaël van Thorn 160 jaar jong

Zo 1 oktober 2023, 15.00 uur, Theaterhotel de Oranjerie Roermond, Carmina Burana met Brabant Koor en zangsolisten

Zo 21 januari 2024, 15.00 uur, Theater De Oranjerie Roermond

 

 

 

Ik ben een vriend!

Ondersteun Harmonie St. Michaël door vriend te worden. Klik hier voor meer informatie.

1910 - 1940

De muzikale wedijver werpt zijn vruchten af

In 1919 betrad St. Michaël onder leiding van dirigent Leon van Acht een volgend stadium van haar roemrijke geschiedenis. Het muzikale niveau steeg in de periode tussen de twee wereldoorlogen sterk. Instrumentarium, repertoire en orkestbezetting kwamen eveneens op een hoger plan.

Wat de orkestbezetting van St. Michaël betreft was er in 1923 inmiddels sprake van een vrij complete harmonie. Echter in de jaren 1923-1927 nam het ledenbestand van St. Michaël sterk af. Door vertrek naar elders en door overlijden verloor men binnen vier jaar maar liefst achtentwintig muzikanten. Daarna begon de jeugdopleiding weer vruchten op te leveren, waardoor St. Michaël een nieuwe impuls kreeg. In 1931 werd een jeugdharmonie opgericht onder leiding van Theo Beunen, die al tweede dirigent was vanaf 1922. In 1933 telde de vereniging zesenvijftig muzikanten, maar het probleem om het ledental op een aanvaardbaar peil te houden manifesteerde zich steeds nadrukkelijker. In 1938 telde St. Michaël nog eenenvijftig muzikanten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het musiceren gestaakt.

Vanaf de twintiger jaren werden er steeds meer concerten gegeven tegen een financiële vergoeding en niet meer op basis van uitwisseling. In Thorn concerteerde men daarnaast tijdens de winterconcerten, ter gelegenheid van kermis en met carnaval. Aangezien er een volledig programma ten gehore moest worden gebracht onderging het repertoire een aanzienlijke uitbreiding. Van Acht introduceerde een meer romantisch-symfonisch repertoire met werken van componisten zoals Tsjaikowsky, Wagner, von Weber, Rossini, Verdi, Bizet en Liszt. Daarnaast werden er ook nog incidenteel werken uitgevoerd van blaasmuziekcomponisten, vooral tijdens concoursen, en werden er ook regelmatig solistische stukken geprogrammeerd.

Onder leiding van Leon van Acht behaalde St. Michaël vele muzikale successen, met als hoogtepunt het concours te Grevenbicht in 1934. Onder zijn leiding is de basis gelegd voor een grote onderscheidende affiniteit met het symfonische repertoire.

Harmonie St. Michael na afloop van het concours in Gronsveld
Het harmonieorkest in 1933 aan de voet van de Stiftkerk in Thorn