Muzikale leiding

Het harmonieorkest staat onder leiding van chef-dirigent Ivan Meylemans en Erik Somers (2e dirigent). De slagwerkgroep wordt geleid door dirigent Frank Marx.

Slagwerkgroep

Facebook

Nieuws, achtergronden en foto's van alles wat Harmonie St. Michaël bezig houdt, kunt u volgen via facebook.

Eerstvolgende concerten

Zo 9 juli 2023, 11.30 uur, Openlucht Theater Thorn, Harmonie St. Michaël van Thorn 160 jaar jong

Zo 1 oktober 2023, 15.00 uur, Theaterhotel de Oranjerie Roermond, Carmina Burana met Brabant Koor en zangsolisten

Zo 21 januari 2024, 15.00 uur, Theater De Oranjerie Roermond

 

 

 

Ik ben een vriend!

Ondersteun Harmonie St. Michaël door vriend te worden. Klik hier voor meer informatie.

Geschiedenis

Vanaf 1909 bracht Theo Beunen de jongeren de eerste muzikale beginselen bij. Daarbij werden solistenconcoursen gebruikt om de muzikale ontwikkeling te stimuleren. Vanaf 1920 ging ook Leon van Acht zich met de jeugdopleiding bemoeien. In 1931 formeerde Theo Beunen uit de vele jeugdige leden een jeugdharmonie, een unicum voor Nederland. In 1932 nam de jeugdharmonie van St. Michaël deel aan een muziekwedstrijd, georganiseerd door de Koninklijke Harmonie van Thorn. In de derde afdeling harmonie won de jeugd van St. Michaël verrassend de eerste prijs. Deze jeugdharmonie bestond slechts enkele jaren als gevolg van de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog.

In oktober 1980 werd op initiatief van twee muzikanten van St. Michaël, Ton Corstjens en Jos van de Braak (kleinzoon van Theo Beunen) een nieuw jeugdorkest samengesteld. Sinds die tijd zijn vele kinderen en jeugdigen opgeleid om in "de grote harmonie" te kunnen spelen. Een aantal muzikanten heeft zijn weg gevonden in de professionele muziekwereld.

De jeugdharmonie heeft in binnen- en buitenland concerten gegeven met verschillende dirigenten. Het repertoire verschilt van klassieke muziek tot pop en rock.

 

In 2010 heeft het 'nieuwe' jeugdorkest haar 30-jarig bestaan gevierd. Een bijzonder concert in combinatie met toneel door professionele acteurs was het hoogtepunt.

In de loop van 2014 is de term jeugdorkest verlaten, en hanteren we een ruimere term. Een van de opleidingsaspecten is het samenspelen in een orkest, maar tijdens de wekelijkse repetitie avond leren de kinderen ook met allerlei andere facetten van muziek omgaan.